Η Ίος

Η Ίος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων και ολόκληρου του Αιγαίου. Με το όνομά της να προέρχεται από τους Ίωνες που εγκαταστάθηκαν στο νησί στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ., η Ίος έχει μήκος ακτών 87 χιλιόμετρα. Το νησί της Νιος, όπως αρέσει στους ντόπιους να τη λένε, έχει μακρά ιστορία, παρόμοια με όλων των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου. Γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή, τα γραφικά σοκάκια και φυσικά μερικά πανέμορφα αξιοθέατα.

Παρακάτω θα διαβάσετε λίγα λόγια για το νησί της Ίου, όπως τα παρουσιάζει το Ios The Project.

Πρόσβαση στην Ίο

Το νησί απέχει 111 ναυτικά μίλια από το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν διάφορες λύσεις για να φτάσει κανείς στο νησί της Ίου. Αρχικά, μπορείτε να βρεθείτε στο νησί της Ίου με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας. Το ταξίδι διαρκεί από 3-4 ώρες μέχρι 11-12 ανάλογα με τον τύπο πλοίου που θα επιλέξετε. Τα δρομολόγια των πλοίων για την Ίο διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δρομολόγια Ίος-Πειραιάς είναι σίγουρα πιο συχνά.

Η Ίος δε διαθέτει αεροδρόμιο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε ταξίδι με αεροπλάνο και να φτάσετε με τελικό μέσο πρόσβασης το καράβι. Μπορείτε να προγραμματίσετε κάποιο αεροπορικό ταξίδι με προορισμό τα αεροδρόμια της Σαντορίνης ή της Μυκόνου και να ταξιδέψετε με πλοίο για την Ίο. Τα δρομολόγια είναι πολλές φορές και καθημερινά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση συχνή. Φροντίστε όμως να ενημερωθείτε έγκαιρα για τα δρομολόγια των πλοίων. Επίσης, μπορείτε να βρεθείτε στο Ηράκλειο Κρήτης και από εκεί να πάτε ακτοπλοϊκώς στην Ίο, καθώς υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών.

Ο καιρός στην Ίο

Η Ίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, έχει μεσογειακό κλίμα. Με λίγα λόγια, τα κύρια και βασικά χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος είναι οι χειμερινές βροχοπτώσεις, η θερινή ξηρασία, το ήπιο έως θερμό καλοκαίρι και ο ψυχρός χειμώνας. Σημαντικό στοιχείο για το νησιωτικό κλίμα του Αιγαίου είναι η θάλασσα, που διαμορφώνει τα επίπεδα υγρασίας και φυσικά επηρεάζει τις αέριες μάζες. Παρόλο που την άνοιξη και το φθινόπωρο ο καιρός παρουσιάζεται ασταθής με μεγάλες διαφοροποιήσεις από χρονιά σε χρονιά, τα πράγματα τον χειμώνα και το καλοκαίρι είναι πιο σταθερά. Με το κρύο και την ξηρασία να επικρατούν αντίστοιχα σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις. Σε αυτό που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την πρόβλεψη καιρού για την Ίο είναι χωρίς καμία αμφιβολία η ένταση του ανέμου. Οι άνεμοι του Αιγαίου, που εμφανίζονται περί τα τέλη Μαΐου μέχρι περίπου τα τέλη Οκτωβρίου, είναι βορείων διευθύνσεων και μερικούς μήνες, συνήθως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι μεγάλης έντασης και διαρκείας. Οι έντονοι άνεμοι, που πνέουν στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα στην Ίο, δημιουργούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Το απαγορευτικό απόπλου είναι συχνό φαινόμενο, αλλά οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου λένε ότι ο άνεμος που πνέει στα νησιά τους είναι μια αγαπημένη συνήθεια.

Τα αξιοθέατα της Ίου

Το νησί διαθέτει ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αμoιραδάκειo Μέγαρο. Εκεί μπορείτε να δείτε στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον και την αρχαιολογική ιστορία του νησιού, με εκθέματα κυρίως από τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Παράλληλα, το μουσείο της Ίου διαθέτει και συλλογές από παραδοσιακά κομμάτια από τη νεότερη ιστορία του νησιού, εκθέματα που είναι εξίσου σημαντικά και για τον κυκλαδίτικο πολιτισμό συνολικά. Πολλά εκθέματα του μουσείου προέρχονται από τον Αρχαιολογικό Χώρο Σκάρκου. Ο Προϊστορικός οικισμός Σκάρκου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς των Κυκλάδων και εμφανίζει τη δομή και την οργάνωση των Κυκλάδων κατά τα αρχαία χρόνια. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μια από τις μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ίο, τον κάτω Κάμπο, και ο χώρος με τις ξερολιθιές που τον περιβάλλει θα σας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στην ατμόσφαιρα του κυκλικού, πετρόκτιστου οικισμού του Σκάρκου.

Σημαντικό στοιχείο για τη θέση του νησιού κατά την αρχαιότητα είναι ότι στο νησί βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου. Ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος επικός ποιητής όλων των εποχών, άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή Πλακωτός, όπου υπάρχει ο τάφος του. Η μυθολογία αναφέρει ότι πέθανε στην Ίο μην μπορώντας να λύσει το αίνιγμα που του έθεσαν ψαράδες στην περιοχή Πλακωτού.

Σημαντικά αξιοθέατα επίσης είναι οι Μύλοι της Ίου και το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης». Οι ανεμόμυλοι βρίσκονται στο τμήμα που ο αέρας του Αιγαίου πιάνει μεγάλες εντάσεις και ταχύτητες. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική τους είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Το Θέατρο είναι ένα ανοιχτό, αρχαιοελληνικού τύπου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Peter Haupt. Φιλοξενεί μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και αναβαθμίζουν το νησί συνολικά.

Οι εκκλησίες της Ίου

Οι εκκλησίες του νησιού έχουν χαρακτηριστεί  διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία κυρίως των μεταβυζαντινών χρόνων. Η Παναγία η Γκρεμιώτισσα αποτελεί την πιο γνωστή εκκλησία αλλά και την πιο εντυπωσιακή. Βρίσκεται στη Χώρα και είναι μια από τις πιο γνωστές εκκλησίες στις Κυκλάδες. Στη Χώρα και στο λιμάνι βρίσκονται οι περισσότερες γνωστές εκκλησίες, αν και κατά μήκος του νησιού συναντά κάποιος μικρά και μεγαλύτερα εκκλησάκια, σε περιοχές όπως η Κάλαμος, η Ψάθη και το Παλαιόκαστρο. Μια τοπική παράδοση θέλει να βρίσκονται στο νησί 365 εκκλησίες, κάθε μια αφιερωμένη σε μια ημέρα του χρόνου.

Οικισμοί και περιοχές της Ίου

Όλοι οι οικισμοί του νησιού είναι εύκολα προσβάσιμοι και οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Οι πιο γνωστές περιοχές του νησιού είναι:

 • Μυλοπότας: ένας παραθαλάσσιος οικισμός που απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα και διαθέτει παραλία με χρυσή αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς μια από τις καλύτερες παραλίες του Αιγαίου.
 • Μαγγανάρι: μια περιοχή με μοναδική διαδρομή που οδηγεί σε μια αμμώδη πανέμορφη παραλία.
 • Λιμάνι: το κεντρικό λιμάνι της Ίου, όπου είναι η αφετηρία για το ταξίδι των επισκεπτών του νησιού. Μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για το νησί και να ακούσει προτάσεις για διαμονή και φαγητό.
 • Ψάθη: μια ιδιαίτερη παραλία με βότσαλο και καταγάλανα νερά.
 • Αγία Θεοδότη: από τις καλύτερα οργανωμένες παραλίες του νησιού με αμμώδη παραλία και ξαπλώστρες.

Ο κύριος οικισμός του νησιού είναι η Χώρα. Η Χώρα της Ίου βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι, μια απόσταση που μπορεί να καλύψει κάποιος είτε με τα λεωφορεία του νησιού είτε με τα πόδια, από το πλακόστρωτο μονοπάτι. “Κρεμασμένη” στην πλαγιά του λόφου, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με μικρά, λευκά γραφικά σπίτια και σοκάκια που καταλήγουν στην Παναγία την Γκρεμιώτισσα, όπου η θέα είναι μοναδική. Στη Χώρα βρίσκεται και η κεντρική πλατεία με τα καφέ και τα βραδινά μαγαζιά. Εκεί λειτουργούν, επίσης, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά μαγαζιά. Αυτό που μένει στο μυαλό των περισσοτέρων είναι το πόσο αρμονικά έχουν συνδυαστεί στον οικισμό τα αρχαιοελληνικά στοιχεία και η νεότερη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Μπορεί η Χώρα της Ίου να είναι η καρδιά της διασκέδασης για ντόπιους και επισκέπτες, αλλά μοιάζει σαν να μην έχει περάσει από πάνω της ο χρόνος, αφού κρατά όλα τα γραφικά στοιχεία της.

Παραλίες της Ίου

Αναρωτιέστε αν η Ίος διαθέτει όμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά; Φυσικά, μάλιστα έχει μια μεγάλη συλλογή από παραλίες για να διαλέξετε. 32 χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι αμμουδιές και παραλίες, άλλες οργανωμένες, με αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά, άλλες βραχώδεις με περισσότερη ηρεμία, ή απομονωμένες και ιδανικές για snorkeling. Οι πιο γνωστές παραλίες στην Ίο είναι ο Μυλοπότας, το Μαγγανάρι, ο Καλάμος και οι πιο μικρές και απομονωμένες παραλίες του Παππά και των Πλακών. Κοντά στη Χώρα βρίσκονται οι παραλίες Βαλμά και Κολιτσάνοι, ενώ πιο απομονωμένες είναι οι παραλίες της Αγίας Θεοδότης και της Ψάθης που είναι ιδανικές για χαλάρωση και ηρεμία.

Οι παραλίες και πλαζ του νησιού γεμίζουν από επισκέπτες που αναζητούν να κάνουν κάποια θαλάσσια δραστηριότητα και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους, κάνοντας κάποιο water extreme sport. Μερικές ακόμα παραλίες που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί πηγαίνοντας στην Ίο είναι το Κλήμα, το Πικρί Νερό, το Νεράκι, τα Διαμούδια, ο Πλακωτός, το Πεταλίδι, το Σαπουνόχωμα και το Καμπάκι. Αν προγραμματίζετε να βρεθείτε για αρκετές μέρες στο νησί, επιλέξτε να κάνετε μια mini κρουαζιέρα στα γύρω νησιά και να βρεθείτε σε πολλές παραλίες της Ίου με το σκάφος σας.

Νυχτερινή ζωή και διασκέδαση στην Ίο

Η Ίος παραμένει νούμερο 1 προορισμός για νέες και νέους που θέλουν να ζήσουν έντονη νυχτερινή ζωή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Το πάρτι δε σταματά ποτέ και η διάθεση των καλοκαιρινών επισκεπτών, αλλά και των μόνιμων κατοίκων του νησιού παραμένει στα ύψη. Η διασκέδαση αρχίζει από νωρίς στα beach bars στις παραλίες του νησιού και συνεχίζει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα bars της Χώρας και στα διάσπαρτα clubs στα σοκάκια της πόλης της Ίου. Κόσμος και επισκέπτες από κάθε μέρος του πλανήτη μπορούν να βρεθούν δίπλα δίπλα, πίνοντας το ποτό τους, διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας τις ομορφιές του νησιού. Η μουσική δυναμώνει πλησιάζοντας προς το βράδυ, τόσο με ξένες όσο και με ελληνικές επιλογές. Η  Ίος λόγω της έντονης νυχτερινής της ζωής χαρακτηρίζεται ως «το νησί όσων είναι και όσων αισθάνονται νέοι». Το νησί είναι γεμάτο δημοφιλή και γνωστά μαγαζιά, που η επωνυμία τους είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ξενοδοχεία στην Ίο

Πώς θα γινόταν ένα τόσο τουριστικό μέρος και ένα νησί του Αιγαίου να μην έχει μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία; Φυσικά η λίστα δεν περιορίζεται μόνο σε ξενοδοχεία, αφού οι προτάσεις για διαμονή στην Ίο περιλαμβάνουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, βίλες και σύγχρονες κατοικίες. Τα διαθέσιμα ξενοδοχεία της Ίου βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του νησιού. Μπορεί κανείς να επιλέξει διαμονή στον Μυλοπότα ή τη Χώρα, δίπλα στη θάλασσα ή το Λιμάνι. Μέσα από τους καταλόγους ξενοδοχείων, μπορείτε να συγκρίνετε τιμές δωματίων στην Ίο, ανάλογα με την περίοδο, και να επιλέξετε ποιο καλύπτει τις ανάγκες σας. Βρείτε το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ίο για τα δικά σας γούστα και απλώς ετοιμάστε τις βαλίτσες σας, για να απολαύσετε μια μοναδική διαμονή στο νησί της Ίου. Επιλέξτε μέσα από τη μεγάλη συλλογή καταλυμάτων που διαθέτει το νησί της Ίου.

0
  0
  Το Καλάθι σας
  Το καλάθι είναι άδειο