Χώρα της Ίου

Η Χώρα της Ίου ή αλλιώς πόλη της Ίου, είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Νιος. Μια κυκλαδίτικη πρωτεύουσα, αρχόντισσα και φυσικά πανέμορφη. Την ομορφιά της την οφείλει σίγουρα στην τοποθεσία της, αλλά και στον αρχιτεκτονικό της σχεδιασμό. Η Χώρα απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το κεντρικό Λιμάνι του νησιού και στέκεται εκεί για να καλωσορίζει τους επισκέπτες της Ίου. Η Χώρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και απέχει 10 λεπτά οδικώς (και 20 λεπτά με τα πόδια) απ’ το λιμάνι.

Τι κάνει όμως τη Χώρα ξεχωριστή;

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στον λόφο πάνω από τον Όρμο, το λιμάνι του νησιού. Πρόκειται για μια πόλη που προσφέρει πολλές εμπειρίες στον ταξιδιώτη, πλακόστρωτα δρομάκια, φιλόξενους ανθρώπους, διασκέδαση, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Η νέα πόλη έχει χτιστεί πάνω στην Αρχαία πόλη του νησιού και με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί ένας όμορφος συνδυασμός σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας. Είναι εύκολο να δει κανείς διάσπαρτα στοιχεία της αρχαίας πόλης, κάνοντας έναν περίπατο στη Χώρα. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, διατηρεί τον αέρα και το άρωμα παλιών εποχών, με καλντερίμια και μικρά κάτασπρα σπιτάκια.

Οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγία Γκρεμιώτισσα

Αυτά τα μικρά γραφικά σοκάκια της Χώρας έχουν έναν τερματισμό, την Παναγία τη Γκρεμιώτισσα. Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας δεσπόζει ψηλά στη Χώρα της Ίου και με τους δύο χαρακτηριστικούς φοίνικες στο προαύλιο της είναι από τις πιο γνωστές εικόνες της Ίου. Κτισμένη σε περίβλεπτο σημείο, ορατή από όλα τα σημεία του ορίζοντα, η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Το όνομά της προέρχεται από έναν θρύλο όπου λέγεται ότι η θαυματουργή εικόνα  ταξίδεψε πάνω σε μια σχεδία, με ένα αναμμένο καντήλι συνέχεια δίπλα της, που δεν έσβησε ούτε από τα κύματα ούτε από τους ανέμους, οδηγώντας τους πιστούς από την τουρκοκρατούμενη Κρήτη μέχρι τις ακτές της Ίου. Το όνομα το έδωσαν οι ντόπιοι κάτοικοι.

Διασκέδαση στη Χώρα

Η πόλη της Ίου είναι και ο προορισμός για τη νυχτερινή έξοδο των επισκεπτών του νησιού. Η Χώρα έχει μεγάλο αριθμό από βραδινά μαγαζιά, που προσελκύουν τους επισκέπτες για τη βραδινή τους διασκέδαση. Η καρδιά του νησιού χτυπάει στη Χώρα. Ταυτόχρονα, στη Χώρα υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εμπορικά μαγαζιά, καφενεία, μπαράκια και κάθε τι άλλο. Όλα αυτά κάνουν τη διαμονή των επισκεπτών ξεκούραστη, άνετη και διασκεδαστική.

Αξιοθέατα στη Χώρα

Στη Χώρα, εκτός από τα μικρά διατηρητέα εκκλησάκια που είναι σήμα κατατεθέν για την πόλη, βρίσκονται κοντά και οι 12 Νερόμυλοι της Ίου. Ένα αγαπημένο σημείο ειδικά για τους όσους θέλουν να γεμίσουν τις αποσκευές τους με φωτογραφίες και αναμνήσεις. Στο τέλος της Χώρας συναντάμε επίσης και το πετρο-μαρμαρόκτιστο, ανοικτό θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», ένα πολιτιστικό στολίδι για το νησί.

0
    0
    Το Καλάθι σας
    Το καλάθι είναι άδειο