Ο καιρός στην Ίο

Η Ίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, έχει μεσογειακό κλίμα. Με λίγα λόγια, τα κύρια και βασικά χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος είναι οι χειμερινές βροχοπτώσεις, η θερινή ξηρασία, το ήπιο έως θερμό καλοκαίρι και ο ψυχρός χειμώνας. Αναρωτιέσαι τι καιρό θα κάνει στην Ίο στις διακοπές σου;

Η ψυχρή και βροχερή περίοδος του χειμώνα διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ η θερμή και ξηρή περίοδος του καλοκαιριού από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Σημαντικό στοιχείο για το νησιωτικό κλίμα του Αιγαίου είναι η θάλασσα, που διαμορφώνει τα επίπεδα υγρασίας, καθορίζει τους ανέμους και δρα ως ρυθμιστικός παράγοντας, μετριάζοντας τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς, αν και λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή η ατμόσφαιρα δεν είναι αποπνικτική. Βέβαια, χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή και η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται πάντα τηρώντας θέματα ασφαλείας και προσωπικής φροντίδας.

Η Ίος λόγω της τοποθεσίας της έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα τους περισσότερους μήνες του έτους, τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν μέχρι και τα 10 μποφόρ. Οι άνεμοι του Αιγαίου, που εμφανίζονται περίπου στα τέλη Μαΐου μέχρι περίπου τα τέλη Οκτωβρίου, είναι βορείων διευθύνσεων και ονομάζονται επίσης μελτέμια. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έχουν τις μεγαλύτερες εντάσεις και μέση χρονική διάρκεια από δύο μέχρι τέσσερις ημέρες, χωρίς να παρουσιάζουν βέβαια κάθε χρόνο την ίδια συχνότητα.

Επομένως, αν ετοιμάζεις ταξίδι για την Ίο, καλό θα είναι να παρακολουθείς τις προβλέψεις για τον καιρό και τις προγνώσεις του καιρού για την Ίο. Είναι συχνό φαινόμενο τους ασταθείς καιρικά μήνες, Απρίλιο – Μάιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, να παρουσιάζονται προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών των Κυκλάδων, τόσο με το λιμάνι του Πειραιά όσο και με τα ενδο-κυκλαδικά δρομολόγια των πλοίων. Επίσης, στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου κατά τον χειμώνα, και κυρίως κατά την ψυχρή περίοδο, πνέει ο Σιρόκος, άνεμος υγρός και αρκετά  ενισχυμένος, νοτιοδυτικής διεύθυνσης, συνοδευόμενος από χαμηλά σύννεφα και βροχές.

0
    0
    Το Καλάθι σας
    Το καλάθι είναι άδειο